torstai 31. lokakuuta 2013

Yhdistyksen toiminta aiempina vuosina

Pähkinärinteen koulun vanhempainyhdistys ry perustettiin vuonna 1998, jolloin vanhemmat olivat huolissaan lasten iltapäivistä koulun jälkeen. Yhdistyksen ensimmäisessä kokouksessa mietittiin tahoja, jotka voisivat järjestää lapsille iltapäivähoitoa koulupäivien jälkeen. Ensimmäiset vuodet vierähtivätkin järjestettäessä kaikille tarvitseville lapsille toimivaa ja riittävää iltapäivähoitoa ja sille rahoitusta, järjestäjiä ja tiloja. Tuloksena oli Vantaan Jalkapalloseuran ja Hämeenkylän seurakunnan järjestämät iltapäiväkerhot. 

Keväällä 2001 Vanhempainyhdistys järjesti luentoillan koululla, aiheena ”Vanhemmuuden moninaisuus” ja luennoitsijana toiminnanjohtaja Seppo Sauro SOS-lapsikylästä.
Yhteistyötä tehtiin myös järjestämällä toukokuussa 2001 perheiden ja koulun yhteinen iltatapahtuma, jossa kunnostettiin pihaa, pidettiin koiranäyttely ja turvamerkittiin polkupyöriä. 

Helmikuussa 2005 Vanhempainyhdistys aktivoitui muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Syynä aktivoitumiseen oli vanhempien huoli siitä, kuinka Vantaan kaupungin säästötoimenpiteet tulisivat koskettamaan kouluamme. 

Vappuna 2005 Vanhempainyhdistys marssi Pähkinärinteessä koulusäästöjä vastaan.




Vantaan kaupungin kouluihin kohdistamat säästötoimenpiteet koskettivat koko Vantaan kouluverkostoa. Säästötoimien vaikutuksia kouluissa oli luokkakokojen suurentaminen, kouluavustajien vähentäminen, pienempien koulujen yhdistäminen isoimmiksi yksiköiksi lopettamalla pikkukouluja. Lähes kaikkien koulujen vanhempainyhdistykset vastustivat aktiivisesti säästötoimenpiteitä antamalla kannanottoja, vetoomuksia päättäjille sekä osallistumalla mielenosoituksiin.
Myös Pähkinärinteen koulun edustajia oli mukana Vantaan kaupungintalolla sekä Eduskuntatalon edustalla järjestetyissä mielenosoituksissa.

Vakavien asioiden pohtimisen ohella Vanhempainyhdistys ei ole unohtanut iloisempia asioita.
Maaliskuussa 2005 Vanhempainyhdistys järjesti rusettiluistelutapahtuman Pähkinärinteen koulun urheilukentällä. 

Syksyllä 2006 Vanhempainyhdistys aloitti koulun nimikkopipojen myynnin. Pipot olivat oikea myyntimenestys! Koululaiset ottivat oman koulun pipon omakseen heti ja iloisia Pähkis-pipoja näkyi monen koululaisen ja opettajan päässä.




Keväällä 2006 koulun viereisen palvelutalon valmistumisen myötä koulun alapihan leikkialueen koko pieneni huomattavasti. Koulun johtokunta ja vanhempainyhdistys kokivat siitä johtuvat haitat niin suuriksi, että kokouksessa päätettiin koululle hankkia leikkiväline. Yhdistyksen tehtäväksi muodostui kiipeilytelineen rahoituksen järjestäminen. Yhteistyön tuloksena ja lahjoittajien (Sundetta Oy, Optospecial Oy, Myyrmäen Pyörähuolto Oy, Pähkinärinne-Seura ja Pähkinärinteen Lions Club) avustuksella koululle hankittiin kiipeilyteline, joka kesän 2006 aikana Vantaan kaupungin toimesta pystytettiin. 




Keväällä 2007 Vanhempainyhdistys järjesti koulun, Pähkinärinneseuran ja Pähkinärinteen Lions Clubin kanssa yhteistyössä "Pähkinärinne liikkuu" -tapahtuman. Näin yhdistys osaltaan tuki koulun liikunnan teemavuotta. 






Pitkän hiljaiselon jälkeen Vanhempainyhdistys heräsi jälleen henkiin vuonna 2011. Koulun 30-vuotisjuhlien kunniaksi teetettiin ja myytiiin paitoja, joihin painettiin oppilaiden suunnittelukilpailun tuloksena saatu  hieno logo. Vanhempainyhdistys myös juhlisti koulua lahjoittamalla rahaa koulukirjaston täydentämistä varten. 



Pian Vanhempainyhdistystä tarvittiin taas taistelemaan koulusäästöjä vastaan. Vantaan kaupungin suunnitelmissa vuonna 2012 oli muun muassa kouluavustajien vähentäminen ja koulujen johtokuntien lakkauttaminen. Vanhempainyhdistys vastusti säästöjä kampanjoimalla, osallistumalla mielenosoitukseen ja keräämällä nimiä adressiin. Kouluavustajat saivat onneksi pitää paikkansa, mutta johtokunnat jäivät historiaan ja niiden tehtävät siirrettiin vanhempainyhdistyksille. Näin ollen Pähkinärinteen koulun vanhempainyhdistyksellä on nykyään virallinen asema koulun ja huoltajien yhteistyöelimenä.